tiistai 18. elokuuta 2015

Pullip -haaste ja pohdiskelua LE-julkaisuista

 1. Kerro oma tarinasi siitä, miten sait ensimmäisen Pullip-perheen nukkesi.
2. Kuvaile tunteitasi, miltä tuntui avata paketti jne. Uppoudu muistoon!
3. Teitkö kenties aloittelijan virheitä tai äkkipäätöksiä nuken hankkimisessa?
4. Keneltä kuulit näistä söpöistä pallopäistä ja miten innostuit nukkeilusta?
5. (Jos pystyt). Nukestasi stock-kuva ja jos muutosta on tullut, niin kuva, miltä se näyttää nyt.
6. Ole luova! Tee omanlaisesi tarina ja muista nauttia kirjoittamisesta (; .
7. Haasta 6 nukkeilijaa tähän haasteeseen. (En haasta nyt ketään, mutta haasteen saa tehdä, jos haluaa!)

Ensimmäinen pullip-nukkeni ja tällä hetkellä myös ainokaiseni on Pullip Princess Serenity, joka on tehty japanilaisen Sailor Moon-sarjan prinsessa Serenityn pohjalta ja julkaistu vuonna 2014. Voin ihan avoimesti myöntää, että alkujaan en ollut järin innostunut pullipeista, sillä pidin niitä jokseenkin ylihypetettyinä. Ärsytti niiden asema ainakin Suomessa eräänlaisina "statussymboleina": Pullip-keräilijät pitävät miittejä joihin pääsee vain Pullip-perheen nuken kanssa ja muutenkaan en henkilökohtaisesti ymmärrä ajatusmaailmaa, että kallis nukke on jotenkin automaattisesti halvempaa parempi. Edelleen käytettyjen nukkejen markkinoita katsellessa vähän ihmetyttää, että miksi Pullip-sarjan nukkea itsessään pidetään niin arvokkaana, että käytetystä nukesta ilman vaatteita tai edes peruukkia saatetaan pyytää kolminumeroista summaa. Henkilökohtaisesti pidän itse pullipien rahallisesti arvokkaimpana osana niiden yksityiskohtaisia ja kauniisti toteutettuja vaatteita.



Serenity alkuperäisessä paketissaan

Mutta niin, takaisin tähän omaan nukkeeni. Ostin nuken itselleni vähän kuin syntymäpäivälahjaksi, ja sainkin sen 2014 loppupuolella. Nuken stock-kuvat olivat niin upeita, etten malttanut odottaa nuken hypistelyä! Serenityn saavuttua vastassa oli kuitenkin pienoisia pettymyksiä: en ollut tajunnutkaan kuinka raskas nuken pää on ja kuinka vaikea sitä oli saada pysymään pystyssä tämän johdosta! Lisäksi huonosti suunniteltu ständi ei pysynyt kunnolla kasassa enkä minä idiootti aluksi edes tajunnut miten pituutta säädellään... Lisäksi silmämekanismi paljastui jäykäksi ja muutenkin vaikeaksi käyttää. Ensikosketus hintavaan nukkeen oli siis jonkinasteisen turhautumisen varjostama. Kuukausien myötä olen kuitenkin oppinut poseeraamaan nukkea paremmin, ja olen alkanut arvostamaan enemmän pullipien kuvauksellisia kasvoja.

Kiinnostuin ylipäätään nukeista erityisesti Disney-nukkejen myötä. Ennen Pullipia minulla oli ollut saman lafkan (Groove Inc.) J-Doll -nukke, josta olin saanut esimakua pullipien nivellyksestä. Pullip-nuken ostopäätökseen vaikutti kuitenkin eniten se, että se edusti itselleni tärkeää hahmoa tärkeästä sarjasta. Ja toteutus on kyllä todella hieno! Erityisesti Serenityn mekon pitsinen alushelma tuntuu aivan luksukselta. Vaikka en kovin pitkään jahkaillutkaan nuken ostopäätöksen kanssa, niin äkkipäätökseksi en kutsuisi. Vaikka erityisesti oman nuken myötä olen alkanut arvostamaan Pullip-perheen nukkejen vaatetusta ym. enemmän, niin harvat nuket kuitenkin saavat aikaan ostohaluja. Ensi kuussahan minulle tulee seuraava Pullip-nukkeni eli Pullip Luna, niin ikään Sailor Moon -nukke.

Enpä tiedä tuliko tästä nyt kovin tarinamainen, mutta ylipäätään ajatuksia Serenitystä ja Pullip -nukeista :) Pienoisista puutteistaan huolimatta Serenity on ihana ja todella näyttävä nukke, jota kelpaa pitää esillä! Nuken muokkaaminen ei minua kiinnosta ollenkaan, ja tavoite on pääasiallisesti pitää nukke hyvässä kunnossa.


Tänään napattu kuva. Olen aikeissa vaihtaa Serenityn takaisin omaan mekkoonsa, mutta homma on vähän jäänyt... Kuten näkee, odango-kampaus on vähän kärsinyt, ja yritän kuumeisesti miettiä miten irtokarvat saisi järjestykseen.


***

Nyt kun on sanasen arkku saatu auki, niin jatkanpa vielä pullipejankin sivuavasta aiheesta, jota olen tässä viime päivinä miettinyt. No niin, se kauheasti fiilistelemäni Jean Real Action Heroes -figuuri. Voin kertoa, että kuvien julkaisua seuraavana päivänä se tuli ennakkotilaukseen ja niin, rajoitettuna vain Japanin sisälle (tietenkin!). Noin puolen minuutin ankaran kiroamisen ja kiukuttelun jälkeen päätin, ettenpähän anna mokoman typerän jutun estää minua saamasta unelmieni figuuria. Ratkaisu oli turvautua ns. Shopping Serviceen, jossa välikätenä toimiva palvelu ostaa figuurin ja lähettää sen sitten minulle. Homma toimi varsin sujuvasti ja nyt odotellaan vaan maaliskuuta. Halpaa palvelun käyttö ei ole, varsinkaan jo valmiiksi kalliin figuurin kohdalla. Taitaapa meikäläinen pitää ihan kunnolla taukoa shoppailusta nyt...

Anyway, tämä Jean-keissi sai kyllä pohdiskelemaan keräilynukkeja valmistavien yritysten tapaa ylläpitää brändiään eriarvoistamalla kuluttajia. Kaikkihan me tiedämme, että kalliissa nukeissa on hinnassa paljon ns. "ilmaa", eli nuken teettämisestä koituva hinta on huomattavasti pienempi kuin nuken varsinainen hinta. Nukke täytyy kuitenkin brändätä tavalla, jolla kuluttaja ostaa nuken siitäkin huolimatta, vaikka tietää maksavansa siitä "ylimääräistä". Olen tullut siihen tulokseen, että rajoitetut julkaisut nostavat nukkebrändin imagoa, sillä tämä antaa heidän tuotteistaan kuvan, että kaikilla ei ole mahdollisuutta saada sellaista - siinäkin tapauksessa, että kyseessä on eri tuote kuin se, jolla on rajoitettu julkaisu. (Tämä on täysin omaa järkeilyäni, joku kauppatieteitä opiskellut osaisi varmaan paljon paremmin selittää miksi leluyhtiöt harrastavat julkaisuja, joiden tarjonta on pienempi kuin kysyntä).

Kuitenkin, tuotteiden saatavuuden rajoittamiseen on monia tapoja. Jotkin yritykset, kuten Medicom, tekevät niin että he ottavat tuotteista ennakkotilauksia vastaan, ja tämän jälkeen tuotteita ei enää valmisteta. Tällainen tekniikka aikaansaa sen, että tuotteiden hinnat nousevat varsin pian julkaisun jälkeen. Toisaalta ainakin Medicomilla on tapana tehdä myös näitä Japanin sisälle rajoitettuja julkaisuja (käytännössä taitaa olla niin, että Medicom Toyn verkkokaupalla on yksinoikeus myydä tuotetta, ja he toimittavat vain Japaniin). Yhdysvaltalaisille nukenvalmistajille taasen on tyypillistä valmistaa nukkeja tietty määrä ja myydä ne first come, first served -tekniikalla. Tällaisia ovat ainakin Tonner ja Disney, jolla on useampi erillinen linja kalliimmille keräilynukeilla. Varsinkin jos kysyntä on kova, niin nukkejen arvo singahtaa pilviin. Esimerkiksi halutuimmat Disneyn keräilynuket myydään minuuteissa.

Ehkä mielenkiintoisin ilmiö kuitenkin on, että suurille markkinoille suunnatut brändit, kärjessä Mattelin Monster High, ovat alkaneet myös tehdä rajoitettuja julkaisuja. Mattelin sarjoista ainakin MH ja EAH ovat jo tulleet tunnetuiksi San Diego Comic Conin exclusive-julkaisuista. Monia MH-faneja korpeaa ihan syystäkin se, että sarjassa ennen julkaisemattomia sivuhahmoja julkaistaan juurikin SDCC:hen rajoitettuina painoksina. Myös esimerkiksi Hasbro on jo pitkään harrastanut SDCC-exclusiveja. Mutta mikä on tämän markkinoinnin perimmäinen tavoite? Rajoitetut julkaisut ovat pääasiallisesti "samantasoisia" kuin tavallisetkin. Onko tarkoituksena vain aikuiskeräilijöiden mielenkiinnon yllä pitäminen? Lisääväthän harvinaisemmat nuket keräilyyn jännitystä.

Tavallaan sitä pitää hyväksyä, että julkaisujen rajoittaminen on keräilymaailmassa "pelin henki" - käydäänhän ihan perus leluiksikin tarkoitetuista tuotteista toisinaan kovaa taistelua. Mutta kyllähän se itse kutakin nyppii, kun himoittu hahmo jää omien käsien ulottumattomiin. Itse olen pitänyt kovasti Groove Incin tavasta ratkaista tämä "exclusive-ongelma" Sailor Moon Pullip-nukkejen kohdalla: jokaisesta nukesta julkaistaan tavallinen versio ja Bandain exclusive-versio, johon kuuluu jokin hahmolle kuuluva esine, mutta itse nukke on sama. Nerokasta! Näin osa julkaisuista säilyy "erityisinä", mutta halukkaat voivat ostaa nuken siedettävään hintaan.

Että semmottista. Rahaa tässä harrastuksessa vaan palaa. Eihän se maallinen mammona onnelliseksi tee, mutta mieelusti taputtelen niitä kyyneleitä sitten Luna-nuken mekon helmalla ja Jeanin viitanliepeillä...

7 kommenttia:

  1. "Pullip-keräilijät pitävät miittejä joihin pääsee vain Pullip-perheen nuken kanssa ja muutenkaan en henkilökohtaisesti ymmärrä ajatusmaailmaa, että kallis nukke on jotenkin automaattisesti halvempaa parempi. " täysin samaa mieltä! Disney Store-nukkeni ovat ihan yhtä arvokkaita mulle kuin myös moni Monster High ym. Puhumattakaan Toskasta <3
    itse muistan ekan nukkeni eli Blythen kohdalla hämmästyneeni myös sitä pään painavuutta. Minan ynnä muiden kohdalla olin jo tottunut siihen eikä se tuottanut vaikeuksia :) kaippa se hintavuus liittyy siihenkin kun ne ovat tosiaankin enemmänkin poseeraavia koristenukkeja..?
    joo ihan varmasti rahastuksen takia tekevät niitä Limited Edition-nukkeja ja figuja aina! mur.. Draculauran LE-versio on aika ihana <33
    kyllähän se rahanmeno kirpasee mutta mä ainakin olen aika huolestuttavan tottunu siihen :D ovat niin mun juttu nuo nuket :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei rahallinen arvo ratkaise nuken tunnearvoa. Tietysti kallista nukkea tulee helposti "vaalittua" kuin halpaa, mutta silti joskus tulee mielikuva että jotkut nukkeharrastajat himoitsevat Pullip-nukkea juurikin sen tuoman "statuksen" takia. (ei sillä, että kritisoisin kenenkään halua harrastaa pullipeja, mutta omalla tavallaan se on kuin "nukkemaailman Louis Vuitton": onhan sitä kiva esitellä)

      Sehän noissa LE-nukeissa onkin kiinnostavaa, että niillä ei rahasteta aina ihan maailman tappiin asti. Yhtiöt itsehän eivät hyödy mitään siitä, että ns. trokarit myyvät second hand-markkinoilla nukkea korkeampaan hintaan. Esimerkiksi Disneyn LE-nukeissa kysyntä ja tarjonta eivät todellakaan kohtaa, vaan monet keräilijät jäävät ilman haluamaansa nukkea. Se on kiinnostavaa, koska Disney itse ei rahallisesti hyödy siitä suoraan, mutta sen sijaan keräilynukkejen brändiarvo pysyy korkeana ja keräilijöiden huomio heissä...!

      Mulle ei ole edes selvinnyt missä LE-Draculauda on/oli myynnissä? Tai siis, millä tavoin se oikein on limited edition?

      Mullakin on alkanut jo sydän kovettua näissä nukkejutuissa mutta kun nuken hinta kiipeää yli kahden huntin niin siinä vaiheessa on pakko hengähtää...

      Poista
    2. öö siis eräällä keräilijällä jota instassa seuraan on se. en nyt muista oliko se LE vai Collector-nukke vai mikä mutta kuitenkin sellanen kalliimpi ripsillä varustettu ja muutenkin hienompi. ei nyt ainakaan suomesta sellasia oo saanu vielä.
      sama juttu, en yli kahtasataa kyllä mielellään maksas. tai siis en ole koskaan maksanut, ehkä jostain voisi maksaa jos olisi ihan must have.. siis EHKÄ :) vaikka eipä se Mina kauhean paljoa alle 200 ollut.

      Poista
    3. Joo, se Collector Draculaura! Se ei taida olla varsinaisesti LE, mutta hienompi ja kalliimpi nukke noin muuten :) Saa nähdä tuleeko Suomeen, olisi kiva käydä ihmettelemässä ihan livenäkin.

      Minulla tuo uusin hankinta nousee kyllä tullin ja postikulujen kanssa yli kahdensadan, kiitos ostopalvelun ja kaksinkertaisen postituksen >_<

      Poista
  2. Luin postauksesi kokonaisuudessaan. Pidän todella paljon kirjoitustyylistäsi. Toit esille hyviä näkökulmia tuosta Limited Edition -asiasta. Kurjaa että haluamasi figuurin hankinta käy kovin kalliiksi. :( Minua himottaisi muiden muassa Ever After High'n Cerise Wolf, mutta joudun kuolaamaan sitä lopun ikääni, sillä siitähän pyydetään tähtitaivaallisia hintoja exclusive-arvon ja harvinaisuuden vuoksi. Kuten sanoitkin, on kyllä outoa että jopa EAH ja MH julkaisevat LE-nukkeja, joista aiheutuu enimmäkseen vain pahaa mieltä. :/ En ole aiemmin tullut miettineeksi LE-asiaa esille tuomistasi näkökulmista, siksi luinkin suurella mielenkiinnolla postauksesi. :)

    Olen myös samaa mieltä Pullipin hinta-asiasta. Rakastan Pullipeja nykyisin (noin vuoden olen niistä ollut kiinnostunut), mutta silti välillä mietityttää Pullipien hintavuus. Ajattelen kuitenkin niin, että toisaalta kalliit hinnat tekevät Pullipeista "hankalempia" keräiltäviä, mikä tekee niistä arvostetumpia/arvokkaampia kuin useat muut nuket. Tarkoitan, että kaikilla halukkailla, eikä tosiaankaan jatkuvasti keräilijöillä voi olla varaa ostaa Pullipeita, toisin kuin esimerkiksi MH-nukkeja pystyy miltei kuka vain ostamaan melko useinkin halutessaan. Silti minua sapettaa se, että useat Pullip-nukkeilijat haukkuvat esimerkiksi barbeja ja monstereita ja pitävät niitä lapsellisina. Keräily-Barbiethan voivat olla jopa kalliimpiakin kuin Pullipit, ja muutenkin minusta Pullipeja ei saisi pitää maailman parhaimpina ja arvokkaimpina nukkeina. :/ Ei hinta kerro kaikkea.

    Pahoittelen romaanikommenttia. :''D Kiitos paljon, mikäli jaksoit tämän lukea. Ainiin, Serenity on ihana ja oli mukavaa lukea hänen tarinansa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon romaanikommentista, oli ihanaa lukea ajatuksiasi ja kehujasi <3 Cerise Wolf on ihana nukke. Toisaalta on kiva että EAH:n kohdalla ei harvinaisia hahmoja julkaista SDCC-julkaisuina, mutta kyllähän tuollainen ottaa pannuun kaikesta huolimatta, varsinkin kun Cerisen ja Ravenin "pahisversiot" nyt ovat vaan upeita!

      Olet oikeassa tuon Pullipin hinnan merkitystä suhteen: kyllä kallista nukkea vaan "vaalii" eri tavalla kuin halpaa. Nukeen syntyy erityinen suhde, kun ei omista kymmentä samanlaista...! Mielestäni pullipit ovat ilmiönä ylipätään hauska, sillä siinä missä monet keräilynuket on suunnitteltu hyllyn koristeiksi, niin pullipeista on muokattavuudensa vuoksi tullut enemmän sellainen, jota kannetaan mukana ja jolle tehdään vaatteita, vaihdetaan peruukkeja ja otetaan kuvia blogiin.... Siis leikitään! Ehkä vanhemmat nukkeharrastajat kokevat, että heidän harrastuksensa otetaan "vakavammin" kun heillä on ns. aikuisille suunnattu nukke :D Tosiasiassa leikkimielisyys kuuluu minusta tähän harrastukseen eikä mitään nukke ole oikeasti lapsellisempi kuin toinen.

      Suotta pahoittelet, on ilo huomata, että kommenttiisi on nähty vaivaa ^^ Minulta meinasi mennä se melkein ohi, onneksi hoksasin pitkästä aikaa kurkata kommenttiboksiin...

      Poista
    2. Ole hyvä, kiitos sinulle paljon vastauksestasi! :)

      Kyllä, Pullipiin syntyy erityinen suhde. :'3 Hyvin sanottu; Pullipeiden myötä nukkeiljat oikeastaan leikkivät enemmän, vaikka kaikki eivät sitä myönnäkään. ;) Olen samaa mieltä - leikkimielisyys on nukkeilussa antoisinta ja se koskee itse kutakin nukkea. :)

      Kiitos, mukavaa kuulla että kommenttini ilahdutti! Ja hyvä että satuit myös lukemaan sen. <3 :3

      Poista