keskiviikko 26. elokuuta 2015

Nendoroid


Sain pari viikkoa sitten postissa kolmannen Nendoroid-figuurini, Cardcaptor Sakura-sarjasta tutun Sakura Kinomoton. CCS on 90-luvun lopulla pyörinyt taikatyttösarja, joka on selvästi saanut nostetta Sailor Moonin uudesta tulemisesta kun uusia oheistuotteitakin on alkanut ilmestyä! Ajattelin tässä postauksessa puhua myös noista mun vanhemmista AOT-nendoroideista sillä ne havainnollistaa aika paljon nendoroidien laatueroja.

Nendoroidithan ovat siis Good Smile Companyn valmistamia, noin kymmenensenttisiä figuureja, joiden mukana tulee vaihtonaamoja, -käsiä ja -hiuksia ja kaikenlaisia proppeja. Figuurit on suunniteltu näyttämään ns. super deformed-versioilta esikuvahahmoistaan, eli siis sanalla sanoen tosi söpöiltä.


Sakuran sauvan kuuluisi oikeasti olla toisin päin ja mennä hänen jalkojensa välistä, mutta en jaksanut alkaa asettelemaan...


 Monet Nendoroid-keräilijät valittavat nendoroidien laadunvaihtelusta, ja nyt useampia omistavana tätytyy kyllä allekirjoittaa väite. Kolmesta nendoroidistani Levi on laadultaan kaikista surkein. Häntä on ensinnäkin todella vaikea asetella ständiinsä tai saada pysymään siinä. Myös jalat ovat löysät ja käsivarretkin putoilevat helposti. Onnistuin rikkomaan mukana tulleen vertikaalisen liikevaihdelaitteen jo melkein heti kun sain mokoman ulos paketistaan... Armin on kaikin puolin laadukkaampi ja häntä on jo ihan mukava asetella, eikä mikään osa ole vielä mennyt rikki. Sakura pysyy mahtavasti ständissään, kuten kuvassa näkyy (hän on joitakin senttejä maan yläpuolella) ja monet hänen osistaan tuntuvat pysyvän hyvin kiinni. Valitettavasti vaihtojalat jotka on tehty sauvalla lentämistä varten eivät oikein meinaa pysyä kunnolla, ja sauvaa on hyvin vaikea asetella sille tarkoitettuun kohtaan hameen alla. Laadunvaihtelu on siis selkeää myös tietyn nendoroidin eri osissa, ja olen varma että kahden samanmallisen nendoroidin väliltä löytyy myös laatueroja.

Armin on omistamistani nendoroideista kokonaisvaltaisesti toimivin. Ainoa asia mikä hänessä harmittaa on vähän epäonnistunut design. Näissä kuvissa ei näy ns. perusnaamaa, mutta siinä Arminin silmiin on maalattu todella tyhjä, lasittunut katse, joka ei vaan hirveästi sovi siihen kuvaan, että Arminin pitäisi olla keskivertoa älykkäämpi... Tuo hymyilevä naama on vähän parempi (tosin vähän omituinen, sillä hän hymyilee sarjassa harvoin) ja ahdistunut naama on jo tosi hyvä! Toinen asia mikä itseäni ottaa aivoon on hiuksien kirkkaankeltainen väri. Useimmilla omistamillani Armin-figuureilla on murrettu, harmaaseen taittava vaalea hiustenväri, mutta tämä nendoroidin väri on todella puhdas keltainen. Häiritsevää, kun sarjassa itsessään on todella maanläheinen värimaailma!


Tässä näkyy myös Sakuran asuun kuuluvat siivet, joissa on muuten myös nivellys.

Yksi nendoroidien perusideoista on, että niiden osat ovat keskenään yhdisteltäviä, ja teoriassa hahmoista on mahdollista luoda kaikenlaisia hybridejä. Käytännössä tämä ei toimi niin yksinkertaisesti. Kasvojen vaihto toimii joo, mutta esimerkiksi Sakuran kaulatappi on eri kokoa kuin Arminin ja Levin. Nendoroidien kädet ovat irroitettavissa käsivarsista, mutta Sakuran ja AOT-nendoroidien kädet kiinnittyvät "eri päin" joten ne eivät ole keskenään vaihdettavissa, vaan käsivarsi on vaihdettava kokonaan. Harmi, nuo rusettihanskat olisivat varmaan näyttäneet hyvältä Levin päällä... Myöskään Sakuran hattu ei sovi muille hahmoille. Nendoroideille on ostettavissa lisäpaloja, esimerkiksi vaihtovartaloita, mutta jotenki vaikea kuvitella niiden toimivan kaikilla hahmoilla jos kaulatapit ovat eri kokoisia?

Pakko vielä sanoa että nendoroidien nivellys jaksaa hämmentää minua aina vaan. Figuillahan on teoriassa todella monta nivellyskohtaa, mutta liikkuvuus on todella rajoitettu. Esimerkiksi istuminen ilman asiaankuuluvia jalkoja ei onnistu :D Mutta esimerkiksi Sakuran kohdalla vaihto-osia on niin paljon, että hahmolle saa monia eri asentoja. Nendoroidien kuvaaminen on varmasti ihan hauskaa, mutta esimerkiksi Levin kohdalla löysä nivellys jne. tekevät poseraamisesta vaan todella tuskastuttavaa. Melkein tuntuu, että on tuuripeliä, kuinka onnistuneen tuotteen saa. Nendoroidit eivät osiensa määrään nähden oli superkalliita, mutta yli 30 euron hintaan alkaa jo toivoa vähän parempaa laatukontrollia.


Loppuun kuva vielä Kerosta, joka on Sakuran apuri. Tämä oli hauska lisä pikku ständeineen!

Mielestäni nendoroideja on pakko suositella ihmisille varauksella, koska laatu vaihtelee niin paljon. Itsekin olen jo varmaan jokaisen nendoroidin jälkeen vannonnut, että uutta en ostaa... GSC onneksi valmistaa itseäni kiinnostavia hahmoja aika harvoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti